Безкоштовна доставка в поштомат на суму від 550 грн

Фігурні дерев'яні пазли – спосіб відновити дрібну моторику

Процес складання фігурних пазлів Brushme сприяє розвитку уважності і наполегливості, а також позитивно впливає на емоційний стан людини. Захоплюючі і неквапливі заняття стимулюють мозок, допомагають розслабитися і відновити рівновагу в психоемоційному стані. Крім того, робота з елементами різної величини і необхідність їх точної збірки розвивають дрібну моторику рук, уяву, пам'ять, розумові здібності. Позитивний вплив рухів пальцями на розвиток людського мозку був відомий ще в II столітті до нашої ери в Китаї.

Дрібна моторика. Що це таке?

Людина в ранньому дитинстві проявляє величезну потребу в русі — бігає, грає на майданчику, стрибає, катається на велосипеді або скутері. Вона маніпулює предметами, малює, ліпить, щоб підготувати дрібну моторику до оволодіння складними руховими діями, такими як, наприклад, письмо.

Дрібна моторика визначає комплекс будь-яких дій, які виконуються пальцями. Вона не є вродженою характеристикою, якою дитина володіє відразу після появи на світ. Для кожної людини важливо розвивати і вдосконалювати дрібну моторику. Щоб процес навчання був максимально ефективним, він повинен починатися на самому ранньому етапі життя.

Спочатку дитина вчиться хапати іграшку, потім укладати блоки, тримати столові прилади, розфарбовувати, укладати алмазну мозаїку поки не придбає навички письма або зав'язування шнурків. Дрібна моторика розвивається у вільному руху і повсякденній діяльності, а також в ході спеціально створених і придуманих для цієї мети ігор, наприклад, під час складання дерев'яних пазлів Брашмі.

Симптоми порушень дрібної моторики

Є випадки, що, незважаючи на регулярні вправи рук і пальців, з'являються порушення у функціонуванні дрібної моторики. Несприятливі симптоми виглядають наступним чином:

  • затримка розвитку у вигляді здатності користуватися повсякденними предтами, такими як ложка або виделка;
  • низька практичність в точності рухів — цей розлад зазвичай пов'язують з надмірною або занадто низькою напругою м'язів;
  • відсутність координації рухів пальців, рук і передпліч;
  • порушення зорово-моторної координації під час дій, які виконуються під контролем очей (проблеми з малюванням або виготовленням фігур з пластиліну);
  • швидкість руху не відповідає поточному завданню;
  • дитина неохоче бере на себе завдання, що вимагають від неї спритності кінцівок.

Труднощі в освоєнні нових рухових дій, постійні спотикання, перевертання можуть викликати у дитини гнів, відмову від ігор і небажання займатися певними видами діяльності. Малюк може і хоче виконати дану дію, але тіло не має рухових навичок для його виконання.

Щоб повністю допомогти розвинути моторне планування, важливо звернутися до фахівця, який є терапевтом сенсорної інтеграції. Він створить програму та проведе терапію на основі сенсомоторного діагнозу дитини. У цьому варіанті вам обов'язково знадобляться дерев'яні пазли інтернет-магазину Brushme, які представлені цікавими картинками у вигляді тварин, казкових персонажів, героєв коміксів.

Основні способи відновлення дрібної моторики

У процесі розвитку дрібної моторики розвиваються базові навички, серед яких згадуються контрольовані рухи пальців, захоплення елементів тільки однією кінцівкою, переміщення якогось предмета для виконання певного завдання, а також координація і роботи обох рук одночасно. Якщо виникають проблеми в дрібній моториці, необхідні коригувальні вправи, які стимулюють розвиток і усувають порушення.

Вправи для розвитку дрібної моторики

Фахівці вказують на безліч вправ, які допомагають дітям у процесі відновлення навичок дрібної моторики. Серед найбільш часто згадуваних можна згадати:

  • малювання великих фігур на аркушах паперу А4 і больше, прямих ліній або клубочків;
  • складання фігурних пазлів і мозаїки;
  •  вирізання фігур, частин картинок, а також за прямими, хвилястим і ламаним лініях;
  • ліплення з пластиліну;
  •  з'єднання лініями зазначених точок;
  • розфарбовування книжок з картинками;
  • робота з алмазною мозаїкою кінчиками пальців;
  • збірка блоків різної величини за зразком або за власною ідеєю;
  • розминка пластиліну і заповнення ним поверхонь різних форм: кола, квадрата або трикутника;
  • буденні розваги на свіжому повітрі, на дитячому майданчику, стрибки на батуті, гра в м'яч.

Моторне планування — це навик, який готує наше тіло до послідовності в рухах і для виконання нової, досі невідомої дії. Це фактор, що впливає на розвиток дрібної і великої моторики дитини і оволодіння самостійністю.

Маленькі діти вчаться новим навичкам, відчуваючи навколишнє середовище всіма своїми почуттями. Кожен день вони розвивають свої пізнавальні, соціальні та рухові здібності. Дрібна моторика рук відіграє важливу роль у розвитку малюка, тому допоможіть граючи завдяки відповідним іграшкам.

Діти з проблемами дрібної моторики часто відчувають себе втраченими і невпевненими. Головне в роботі з такою особою — зрозуміти потреби і обмеження, що виникають через дефіцит моторного планування, і підтримати в освоєнні нових навичок. Ви повинні дозволити своїй дитині розвиватися в спокійному темпі і організовувати діяльність так, щоб у неї був шанс на успіх у виконанні завдання.

Віддайте перевагу розвиваючим іграшок, до яких відносяться фігурні пазли. Головоломка з дерева не тільки важлива в плані розвитку, але і безпечна за своїми екологічними властивостями. Сайт Брашмі — широкій вибір якісних товарів для фізичного і творчого прогресу вашої дитини.

Instagram @brushme_studio