Безкоштовна доставка на суму від 799 грн

З ким може співпрацювати художник?

Сучасний художник може співпрацювати з багатьма видавництвами і робити малюнки на їх замовлення. В основному це буде дизайн до книг для дітей і підлітків. Діяльність ілюстратора:

Жодна робота такого напрямку не повинна бути проблемою для досвідченого рисувальника.

За трудовим договором у видавництві працюють 49% художників в якості ілюстратора. Більшість з них здійснюють свою діяльність у великих компаніях, у штабі яких знаходиться понад 20 осіб. Тільки 10% працюють в командах, які налічують менше 3 осіб.

Велика частина ілюстраторів також працює так званими фрілансерами — понад 24%. Люди, які змогли знайти себе таким чином, заробляють в більшості випадків менше, ніж ті, хто працює повний робочий день.

Потрапити в портфель Видавництва

Знайти роботу, як ілюстратор книг, можна у видавництвах. В даний час компанії, які спеціалізуються на підготовці і випуску видавничої продукції, надають великого значення естетичним якостям своїх книг: красиві фотографії, допрацьовані до найдрібніших деталей обкладинки – все це знайдете на полицях магазинів. Однак варто звернути увагу на профіль видавництва, в якому хочете здійснювати свою роботу. Що це означає? Ілюстратори дитячих книг повинні звертатися до організацій, які спеціалізуються на літературі для малюків.

Кожне видавництво має портфель ілюстраторів, з якими воно колись співпрацювало. Але замовники постійно знаходяться в пошуках нових художників і ідей. Як потрапити в портфель ілюстраторів до видавництво? Слід знайти для себе відповідну пропозицію. Наприклад, вас може заінтересувати таке оголошення: «Шукаємо ілюстраторів та графічних дизайнерів, які розуміють правила та тенденції, що регулюють дитячу літературу. Творців, які можуть зобразити реальність барвисто, дотепно і привабливо для самих маленьких».

Якщо вакансія такого плану приваблива для вас, то слід просто надіслати повідомлення на вказаний Email, написати кілька слів про себе, прикріпити онлайн-портфоліо. Якщо у вас його немає — нічого страшного. Слід відправити за вказаною адресою один обраний малюнок вашого авторства. Він може бути невеликого розміру, захищений як стокові фотографії, щоб видавництво ознайомилося зі стилем, рисами, естетикою художника.

Більшість ілюстраторів мають в інтернеті своє портфоліо, в якому можна побачити минулі роботи, щоб оцінити, чи володіє людина достатньою компетентністю, зачіпає схожі теми, використовує затребуваний стиль. Портфоліо — найкращий зразок можливостей ілюстратора для замовника.

Вам може бути надіслано ТЗ або одразу потрапите в портфель Видавництва, де буде гарантована повна свобода творчості або обговорені конкретні побажання компанії.

Умови: терміни, оплата та творча свобода

Завдання ілюстратора — підготувати ілюстрації, що стосуються вже підготовленого контенту, включаючи, наприклад, текст книги, вірш, рекламні матеріали або інформаційні папки. При цьому слід зазначити, що «ілюстратор» і «комп'ютерний графік» — не одне і те ж. Перший працює в основному над малюнками для паперових матеріалів, а другий займається, наприклад, розробкою веб-сайту з графічної сторони.

В обов'язки ілюстраторів входить, серед іншого:

  • підготовка креслень відповідно до запиту клієнта;
  • пропонування власні рішення;
  • консультації з іншими співробітниками, в тому числі, наприклад, з представниками поліграфічної компанії.

Компетенції, які знадобляться для роботи дитячим ілюстратором:

  • художнє почуття;
  • уміння використовувати різні стилі — один для дитячих книжок, другий — для розробки ілюстрацій комп'ютерної гри;
  • компетентні консультації — це основа плідної співпраці в сучасному світі;
  • знання комп'ютерних графічних програм.

Ілюстратор обраний видавництвом для виконання конкретного завдання визначає, чи може він взяти на себе конкретну роботу.

Якщо ілюстратор веде бізнес, це буде валова ціна (податкова плата), якщо він працює за контрактом на роботу, то найчастіше вказується чиста вартість. На жаль, доходи художників, які працюють на постійній основі в одній компанії, не є виключно привабливими. З іншого боку, ілюстратори можуть підробляти на замовленнях в рамках цивільно-правового договору або власної підприємницької діяльності. Тарифи на замовлення в цьому випадку встановлюються індивідуально і залежать від багатьох факторів. Скільки коштує замовлення? Все залежить від типу художньої роботи, але ставки нерідко варіюються від 18 до 22 тисяч гривень.

Після досягнення угоди про оцінку та терміни необхідно підписати контракт. У разі комерційного використання отриманого твору в договорі повинен бути запис про передачу майнових авторських прав на використання в певних областях або тимчасова ліцензія на застосування графічного твору.

Готовакартина фарбами, ескіз і чорно-білий малюнок — кожен з цих етапів створення дизайну консультується із замовником.

Варто в договорі також включити опис співпраці:

  • момент передачі матеріалів необхідних для роботи;
  • кількість поправок, які включає в себе оцінку;
  • частота коригувань та етапи, на яких вони повідомляються.

Чим ясніше договір, тим менше проблем зі співпрацею і подальшим використанням твору. Творча свобода заохочується, але ідеї повинні обговорюватися із замовником, щоб було меньше переробок.

Найважливіший критерій

Більшість людей, які володіють художніми навичками, все частіше розглядають кар'єру художника-дизайнера у видавництві або для сайта Brushme. Однак, крім закінчення школи, ілюстратор також повинен володіти рядом специфічних рис характеру, які допоможуть в розвитку кар'єри:

  • упертість;
  • терпіння;
  • пишна уява;
  • наполегливість;
  • спокій.

Ще один спосіб потрапить у штаб поважної компанії — це також самовдосконалення на уроках малювання та живопису в кількох майстернях. Важливо пам'ятати, що навіть найкраща школа не повністю підготує до професії, якщо людина не має відповідних здібностей бути графічним дизайнером або ілюстратором, користуючись відповіднимиаксесуарами.

Здається, що дещо забуте в останні роки мистецтво ілюстрації поступово повертається до прихильності, а різні редакції і видавництва постійно шукають здібних художників для роботи, використовуючи не сучасні технології, а найважливіший і основний інструмент в цій професії — свої ручні навички. Звичайно, як і у випадку з іншими професіями, ілюстратор має можливість працювати в самих різних місцях — може займатися підготовкою сатиричних малюнків для журналів або створювати ілюстрації для дитячих книг. Ви можете також знайти роботу і в компанії Brushme. Скільки коштує співпраця? Зв’яжіться з видавництвом, щоб дізнатися всі моменти, які стосуються вакансій для художників.

Instagram @brushme_studio